Suomen elämäntapalääketieteen yhdistyksen leiri järjestettiin 8.–10.9. luonnonkauniissa maisemissa Koivikon Elämäntapa Instituutissa lähellä Mikkeliä. Mielenkiintoisten luentojen lisäksi leirillä tarjottiin herkullista ja terveellistä kokokasvisruokaa sekä liikuttiin yhdessä.

Leiri alkoi perjantaina iltapäivällä majoittumisella kurssikeskukseksi muutetun entisen koulukodin tiloissa. Huoneet olivat mukavia, yhteiset tilat viihtyisiä ja piha-alue kaunis. Idyllisen loppukesän maalaismaiseman kruunasi viereinen peilityyni järvi.

Majoittumisen jälkeen nautittiin mm. ravitsevaa kasvissosekeittoa sekä itse tehtyjä ruis–speltti-leipäsiä.

Leirin ensimmäinen luento järjestettiin etäyhteyden välityksellä. Luennon piti samaan aikaan Suomessa vieraillut maailmankuulu Amerikan Elämäntapalääketieteen yhdistyksen tutkija ja ravitsemusterapeutti David Goldman, joka tekee yhteistyötä myös Helsingin yliopiston kanssa. Avajaisluennolla hän kertoi Amerikan elämäntapalääketieteen yhdistyksen toiminnasta yleisellä tasolla ja esitteli lisäksi useita mielenkiintoisia tuloksia yksittäisistä elintapainterventiotutkimuksista. Tämän interaktiivisen luennon jälkeen oli varattu hyvin aikaa myös mielenkiintoiselle keskustelulle. Ilmapiiri osallistujien kesken oli leirin alusta alkaen lämmin ja varsin välitön. Tämä näkyi myös vilkkaana – ja senkin vuoksi hyvin antoisana – keskusteluna.

Lauantaipäivä aloitettiin mm. herkullisella hirssipuurolla, marjoilla, ja hedelmillä. Aamiaisen jälkeen fysioterapeutti Piia Saarinen veti kaikille halukkaille yhteisen liikuntatuokion, jonka aikana leikittiin erilaisia hippoja ja pelattiin tunnelipalloa.

Nuorisolääkäri, Dip IBLM Soili Kasanen piti päivän ensimmäisen luennon. Luennon aiheena oli ”Elintärkeitä asioita”, ja niitä se myös hyvin kattavasti ja ansiokkaasti käsitteli. Luennolla Soili esitteli lukuisia mielenkiintoisia tutkimustuloksia mm. ”oikeanlaisen” hengitystekniikan, riittävän nesteen nauttimisen, liikunnan, stressinsäätelytaitojen, terveellisen kasvisvoittoisen ruokavalion sekä riittävän unen tärkeydestä. Aiheeseen sopien luennoitsijan itsensä ohjaamat virkistävät taukojumpat sekä vesihörpyt auttoivat osallistujia keskittymään alusta loppuun asti. 

Luennon jälkeen päästiin nauttimaan pöydän antimista. Tällä kertaa tarjolla oli mm. herkullisia tomaatti–härkäpapu-täytteisiä mangoldikääryleitä, punajuuria ja salaattia. Lounaan jälkeen oli jälleen mahdollisuus osallistua Piian ohjaamaan yhteiseen liikuntahetkeen.

Virkistävän liikuntatuokion jälkeen terveys-, elintapa- ja yksilövalmentaja Ari Langinkoski piti hyvin antoisan ja interaktiivisen luennon Moniammatillinen elämäntapahoito – mitä yhteistä osaamista eri ammattiryhmillä olisi hyvä olla?. Luennon lopuksi Ari tarjosi myös useita hyviä käytännön vinkkejä muutoksen tukemiseen. Elintapamuutosten pysyvyyttä ajatellen kaikille jäi toivottavasti selväksi ainakin se, miten tärkeää toiminnan omaehtoisuus olisi. Eli se, että ihminen itse haluaa tehdä asiat uudella viisaammalla tavalla.

Päivällisellä herkuteltiin mm. kesäkeitolla, ja sen jälkeen estradille asteli vielä päivän viimeinen luennoitsija, diabeteslääkäri Ville Miettinen. Havainnollisella luennollaan Ville käsitteli ansiokkaasti sekä lääkehoitoa että myös elintapoja diabeteksen hoidossa. Monia varmasti ilahdutti kuulla mm. siitä, miten tutkimustieto mahdollisuudesta parantua tyypin II diabeteksesta elintapamuutosten avulla on vihdoin löytänyt tiensä myös useisiin hoitosuosituksiin.

Päivän päätteeksi pääsimme nauttimaan vielä uimisesta vuodenaikaan nähden lämpimässä järvivedessä sekä rantasaunasta. Illan kruunasi kaunis auringonlasku järven toiselle puolelle.

Sunnuntai aloitettiin reippaalla ohjatulla liikunnalla, ja sen jälkeen tarjoiltu kvinoapuuro sekä marjat maistuivatkin varmasti monen mielestä vielä kaksin verroin tavallista paremmilta. Aamiaisen jälkeen suurtalouskeittiön työnjohtaja Anna-Liisa Tarro antoi ruokasalissa opastusta kokokasvisruoan valmistamiseen. Anna-Liisan ruoanlaittoa koskevan laajan osaamisen ansiosta monet kokeneetkin kotikokit oppivat jotain uutta.

Leirin viimeisen luennon piti LT, neurologi Juha Lempiäinen. Interaktiivisella luennolla Juha esitteli hyviä syitä liikkua. ”Juoksijan taivaan” lisäksi osallistujat saivat kuulla mm. siitä, miten tehokas hoitokeino liikunta voi olla esimerkiksi keskivaikean masennuksen hoidossa.

Leirin viimeisellä aterialla oli tarjolla herkullista kasvis-linssilasagnea, parsakaalilohkoja ja avokadokastiketta. Ruokailun, kiitosten ja hyvästelyjen jälkeen oli aika suunnata kotiin.

Ainakin tekstin kirjoittaja sai leiriltä opin lisäksi monia uusia ystäviä ja hyviä muistoja. Ensi vuonna ehkä sitten taas uusiksi.

– Juha Lempiäinen

 

Lähetä sähköpostia osoitteeseen toimisto@falm.fi, niin saat lisätietoa yhdistykseen liittymisestä.

Yhdistykseen mukaan ovat tervetulleita kaikki lääkärit ja muut terveystieteellisen tutkinnon suorittaneet ammattilaiset. Kannatusjäseniksi voidaan hyväksyä edellä mainittujen alojen opiskelijat ja muiden ammattialojen ihmiset. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä myös oikeustoimikelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Kannatusjäsenet eivät voi äänestää eivätkä kuulua hallitukseen, mutta he voivat osallistua yhdistyksen koulutuksiin ja muuhun toimintaan. 

Järjestämme kuukausittain yhdistyksen jäsenille maksuttoman webinaarin elämäntapalääketieteen aihepiireistä. Haluamme tarjota terveydenhuollon ammattilaisille työkaluja moninaisten ongelmien kanssa kamppailevien ihmisten kohtaamiseen ja hoitoon. Pyrimme vaikuttamaan Suomen terveyspolitiikkaan.
Webinaareihin pääset mukaan, kun ilmoittaudut jäseneksi: toimisto@falm.fi.