Suomen elämäntapalääketieteen yhdistyksen (FALM) kongressi järjestettiin Mikkelissä Koivikon elämäntapainstituutissa 24.–26.5.2024 kesäisissä tunnelmissa. Ensimmäiset meistä saapuivat Koivikkoon jo torstai-iltana, ja väkeä tuli lisää perjantaiaamuna kongressin varsinaisesti alkaessa. Esittäytymiset tapahtuivat ulkona aamujumpan merkeissä. Kaikkiaan meitä oli paikan päällä reilut 30 osallistujaa eri puolilta Suomea ja eri ammattiryhmistä. Yhdessä saimme viettää antoisia hetkiä elämäntapalääketieteen peruspilarien äärellä.

Varsinainen luentoanti lähti liikkeelle ravitsemusteemasta. Yhdessä Claire Lynchin (ravitsemusterapeutti, dipIBML) kanssa suunnistimme terveellisen ja kestävän, kasvipohjaisen ravitsemuksen poluilla. Opimme kasvipohjaisen ravinnon terveyshyödyistä ja sen tasapainoisesta koostamisesta, myös ympäristönäkökulmaa huomioiden. Kokokasvisruokavaliohan edistää paitsi ihmisten, myös maapallon terveyttä.

Seuraavaksi Ari Langinkoski (terveysvalmentaja, NHA koulutuspäällikkö) sekä Pekka Aroviita (LT, terveydenhuollon erikoislääkäri, diplBLM) johdattivat meitä potilaan/asiakkaan elämäntapamuutokseen herättelemiseen ja tukemiseen. Saimme myös esimakua tähän avuksi kehitellyistä työkaluista.

Lounaan ja ulkoilun jälkeen meille luennoi nikotiiniriippuvuudesta terveydenedistämisen uranuurtaja ja terveyspolitiikan vaikuttaja, terveydenhuollon professori Kristiina Patja. Kuulimme paitsi nikotiinin haitoista ja nikotiiniriippuvuuden synnystä, myös sen hoidosta, eikä kuulija voinut olla aistimatta kokemusta aiheen ääreltä.

Päivän luennot päätti kollega Juha Lempiäisen (LT, neurologian erikoislääkäri, unilääketieteen erityispätevyys) esitys Lääkkeiden ja elintapojen vaikutuksesta unen rakenteeseen. Elämäntapalääketieteen pilarit yleensä ottaen tukevat toinen toistaan – näin myös unen osalta.

Illan päätteeksi halukkaat pääsivät rantasaunaan sekä mieltä ja kehoa virvoittavaan veteen. Vaihtoehtoisesti oli mahdollisuus katsoa viihteellinen dokumentti vegaaniruokavalion terveysvaikutuksista.

Lauantaiaamuna, ensin syötyämme ja ulkoiltuamme, saimme kuulla sosiaalisten suhteiden merkityksestä terveydelle. Kognitiivisena terapeuttina, toimintaterapeuttina ja työnohjaajana työskentelevä Leena Rana piti meille valloittavan luennon aiheesta. Ihmissuhteiden ja riittävän emotionaalisen tuen merkitystä niin fyysiselle kuin psyykkiselle terveydelle ei voi olla liikaa korostamatta, ja Leena teki tämän lempeällä otteella.

Stressinhallinnasta meille luennoi Aki T. Pirskanen (kansanterveystieteiden ja ratkaisukeskeisen terapian maisteri) osin omien kokemustensa kautta. Stressin säätelyyn vaikuttavat paitsi biologia ja fysiologiset prosessit, myös yksilön suhtautuminen asioihin. Asenteella on väliä!

Kun olimme taas lounaan jälkeen liikuttaneet itseämme, pysähdyimme hetkeksi liikuntateeman äärelle. Ennakkotiedoista poiketen sai allekirjoittanut pitää luennon liikunnan vaikutuksesta diabetekseen. Vaikkakin lyhyellä varoitusajalla, oli mielenkiintoista itsekin syventyä aiheeseen tarkemmin. Omalla kokemuksellani voin rohkaista muitakin esitelmöitsijän rooliin.

Syväsukelluksen kalojen maailmaan meille tarjosi kollega Soili Kasanen (dipIBML) luennoidessaan kalojen haitta-aineista. Lyhyesti kerrottakoon, että näitähän riittää, eikä näiden aiheuttamia haittavaikutuksia voi olla sivuuttamatta pohdittaessa kalojen syönnin terveydellisiä näkökulmia.

Lauantai-illan huipennuksena kattojärjestömme American College of Lifestyle Medicinen (ACLM) presidentti Beth Frates yhdisti vielä luennossaan kaikki elämäntapalääketieteen kuusi pilaria ja kertoi niiden voimasta. Vaikka esitys tulikin etäyhteydellä toiselta mantereelta, eläväinen luento tempaisi mukaansa meistä yhden jos toisenkin.

Kongressin viimeisenä päivänä saimme kuulla vielä Ville Miettisen (yleislääketieteen erikoislääkäri, diabeteksen hoidon erityispätevyys) luennon lihavuuden hoidosta terveyskeskuksessa – sen haasteita ja mahdollisuuksista – sekä muutamia tosielämän potilastapauksia. Haasteiden ja mahdollisuuksien parissa saimme vielä jatkaa yhdessä VISIO-ryhmän kanssa pohtiessamme FALMin tulevaisuuden näkymiä sekä suunnitellen jo seuraavaa kongressia. Hyvien ideoiden kanssa on hyvä jatkaa eteenpäin.

Allekirjoittanutta viehätti jälleen se, että FALMin kongressissa pyritään myös elämään niin kuin opetetaan. Koivikko tarjosi meille hyvät puitteet, aurinko tosin helli välillä liiaksikin. Fysioterapeutti Piia Saarinen johdatti meitä liikuntatuokioihin, ja liikunnallinen porukka järjesti puuhaa oma-aloitteisestikin. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä on annettava kiitokset ja kehut Koivikon väelle maittavista kokokasvisruoka-aterioista ja ystävällisestä palvelusta.

Seuraavaa kongressia jo odotellen,

Pauliina Tervo

yleislääketieteen erikoislääkäri, FALMin jäsen

 

Koivikon maisemia. Luentojen väliajoilla ulkoiltiin.

 

Luontoretkeltä. Tässä kongressissa ei pelkästään istuttu luennoilla.

 

Luentosalin tekniikkaa selvittämässä

 

Luennolta

 

Rouvat, jotka loihtivat pöytään kokaruherkkuja

 

Kokarussa syödään paljon kasviksia.

 

Aamiaispöydän antimia

 

Koivikon elämäntapainstituutin päärakennus